Egyre komolyabb problémákat okoznak az avasi műemlék temető körül randalírozó fiatalok. A helyi református gyülekezet lelkésze szerint a rongálások nem kímélik a temető új kerítését, a környékbeli pihenőket, és magát a Papszer úti rendészeti központot sem.

Hangó Hangó István nem titkolja felháborodását, miközben mutatja a firkálásokat, lábnyomokat a temető tavaly átadott, mintegy 46 milliós beruházásban létrehozott kerítésén, az olajnyomokat az úgynevezett Kühne-pihenőn, vagy a levert zárat, az egyik kapun. Mint mondja, szinte már az elmebaj határát súrolja, hogy egy ismeretlen soha nem mulasztja el – hetes, kéthetes periódusokban – gépolajjal, lenolaj-kencével lelocsolni a szépen kialakított pihenőhelyeket, lépcsőkorlátokat.avasirefte1.jpg

A szóban forgó helyek látogatásunkkor is jócskán olajfoltosak voltak, és jelentős mennyiségben öntöztek szét a környéken zöld festéket is. A lelkész szerint ez szintén komoly beruházást, előkészületeket igényelt, ugyanis legalább egy hordó festék kellett hozzá, hogy valakik minden különösebb szisztéma nélkül elcsúfítsák a temető környékét, lent a járdát, az úttestet, de még a környékbeli intézmények kerítéseit, és a villanyoszlopokat is.

avasirefte3.jpg

(Ezeken a helyeken egyébként is bőven található „graffiti”). Hétvégeken, éjszaka, a százával a kerítésnél vagy a lépcsőkön tanyázó fiatalok ide rendelik az ételt, italt, olyan mennyiségű szemetet hagyva hátra, amit még a leglelkiismeretesebb munkával sem lehet állandóan, nyom nélkül eltakarítani. (Látjuk.)

Mióta éjszakára zárható a temető, az ottani rongálások jelentősen csökkentek, viszont teherautó-számra hordják a temető szeméttárolójába az építési- és háztartási kommunális hulladékot, a tettenérés szinte lehetetlen.

Nem kímélték a szomszédos rendészeti központot sem, melynek ugyancsak összefirkálták a falát. Hangó István elmondta, tárgyalásokat kezdeményeztek az önkormányzattal, milyen módon tudna a gyülekezet hozzájárulni a környék rendjéhez, biztonságához. Jó megoldásnak tartanák, ha egy vagy akár több, alkalmazásukban álló temetőgondnok helyet kaphatna a rendészeti központ jelenleg kihasználatlan, első részében. Ez segíthetne teendőik ellátásában, és közelről felügyelhetnék a környék rendjét is. Az igazi megoldást azonban Hangó István szerint térfigyelő kamerák elhelyezése jelentené, a területen.

avasirefte6.jpgKovács László Csaba, a polgármesteri hivatal közterület-felügyeleti és rendészeti osztályának vezetője portálunknak elmondta: tud a gyülekezet megkereséséről, közreműködési szándékáról. Mint fogalmazott, jelenleg a rendészeti központ hátsó részében figyeli a város több pontján elhelyezett közterületi kamerák képeit egy arra jogosult személy - neki nem feladata, hogy a területen járőrözzön, és teendői ellátása mellett erre nincs is lehetősége. Azonban állandó összeköttetésben áll a rendőrséggel, és nyomban értesíti őket, ha rendkívüli eseményt tapasztal.

avasirefte7.jpg A fiatalok önmagában azzal, hogy itt csoportosulnak, még nem követnek el bűncselekményt, ahhoz pedig, hogy a szemeteléseknek, firkálásoknak elejét tudjuk venni, szinte állandó rendőri vagy közterület-felügyeleti jelenlét kellene, ami jelenleg megoldhatatlan - nyilatkozta az osztályvezető, elmondva, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek a környék nyugalma érdekében. A közterület-felügyelők jóval gyakrabban járőröznek erre mint a máshol a környéken, az igazi megoldást azonban valóban egy térfigyelő kamera elhelyezése jelenthetné - az osztályvezető szerint vannak is erre tervek.

(minap.hu)

Címkék: video rendőrség templom temető idiota vandalizmus minap

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr153244055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása