Miskolcot még nem hozta lázba a tanévkezdet – legalábbis ami az albérletpiacot illeti.

Miskolcon az egymásfél szobás, bútorozott lakások árai 20–30 ezer forint között mozognak, míg a kétszobás lakásokért 30–50 ezer forintot kérhetnek a tulajdonosok. Ezek a nagyságrendek valamennyi városrészben – így az Avason is – érvényesülnek, és még az sem jelent számottevő különbséget, hogy panel- vagy téglalakásról van-e szó. Inkább a bérlő döntése, hogy bevállalja-e a központi fűtésből adódó magasabb rezsiköltséget vagy sem, de a más városokban tapasztalható 10–15 százalékos bérleti díjkülönbség itt nem jellemző – többek közt ez derül ki az ingatlanmagazin.com miskolci albérletpiacról készült elemzéséből.

Húszezernél kezdődik

Az Egyetemvároshoz legközelebb, az Avason több ezer lakóingatlan közül lehet válogatni, ezért már hosszú évek óta ide koncentrálódik a diákok érdeklődése. Mivel az elmúlt években számos botrány övezte az Avast – gondoljunk csak a szocpolcsaládokkal betelepített, nehezen beilleszkedő társadalmi csoportokra – ezért a helyi ingatlanpiac óriási mértékben visszaesett, az árak pedig jelentősen csökkentek. Ám mivel egy több tízezres lakóövezetről van szó, nem lehet homogén egységként kezelni az egész negyedet: jobb és rosszabb körzetekről egyaránt beszélhetünk.

Az Avas utcáinak többségében azonban nincsenek problémák, ezért itt sokan bérelnek ingatlant. A garzon vagy másfél szobás ingatlan ára 20 ezer forint+rezsi havonta. Egy 55 nm2-es 2-2,5 szobás lakás (ahová akár négy egyetemista is beköltözhet) havi díja pedig 22–25 ezer forint között mozog.

A diákok körében a belváros is divatos célpont, hiszen ide koncentrálódnak az esti szórakozási helyszínek. Itt valamivel magasabbak a bérleti díjak, mint az Avason – egy 55 nm2-es panellakás havi díja eléri a 30 ezer forintot is. A garzonlakások néhány ezer forinttal olcsóbbak, míg a 30-40 négyzetméteres téglalakások bérleti díja 35 ezer forint körül alakul. Nagyobb alapterületű, 1+2 félszobás vagy 3 szobás, 80-90 négyzetméteres lakások viszont nem igazán találhatók a piacon.

A Selyemrét is népszerű, mert közel van a vasúthoz, jó a buszközlekedés, és a belváros pár perces sétával elérhető.

Nem lesz roham

Miskolcon az egyetemi évkezdéskor legfeljebb tíz százalékos forgalomnövekedés várható a bérlakáspiacon, vagyis jelentős növekedésről nem beszélhetünk.

A debreceni, szegedi vagy pécsi bérlakáspiacnál kisebb volumenű a miskolci. Ennek oka lehet, hogy a borsodi megyeszékhely egyetemén arányaiban több helyi lakos tanul, mint más hazai nagyvárosokban, akik nyilván otthon élnek, másrészt az utóbbi évek kollégiumfejlesztései sem ösztönözték a bérlakáspiac számottevő bővülését. Emellett azért sem jellemző a keresések ugrásszerű növekedése, mert akár október végéig is keresgélnek az egyetemisták, ha nem tetszik az elsőre kiválasztott lakás, vagy mégsem jutnak kollégiumi férőhelyhez. Így a bérlési folyamat több hónapig is eltarthat.

(boon.hu)

Címkék: albérlet boon

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr823183336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása