Bár július elsején lejárt a kilakoltatási moratórium vélhetően idén országos szinten is csak pár száz lakásból lakoltatnak ki, Miskolcon pedig várhatóan néhány eset lehetséges csak.

Több lépésben oldották fel a kilakoltatási moratóriumot, miközben a kormány és a Magyar Bankszövetség megállapodása is kikristályosodott. Április 15. után már csak a lakáscélú hitelesek maradhattak nyugodtak, és közülük is csak azok, akiknek a rezsitartozása nem haladja meg a 150 ezer forintot. Ahogy azonban azt korábban megírtuk, a szolgáltatók kezdeményezésére induló eljárások általában elakadtak. Ha ugyanis hitel is terheli az ingatlant, akkor a bankot is be kell vonni az eljárásba, a pénzintézetek azonban a szakember szerint érezhetően kivárnak, és július 1. előtt nem akartak lépni.

A helyzet most sem sokat változott azonban ezen a fronton, állítja Kis-Kondás Gusztáv önálló bírósági végrehajtó, a Bírósági Végrehajtók Kamarájának megyei vezetője. A vezető szerint megyénkben jelenleg nincs a végrehajtási eljárás olyan szakaszában lévő harminc millió forint fölötti értékű ingatlan, amelynél szó lehetne kilakoltatásról. A következő negyedévben bekerülhetnek ugyan más típusú ingatlanok is az elárverezhetők körébe, ám Kis-Kondás Gusztáv szerint az októberi időpont már túl közel van az általános téli, december 1 és március 1 közötti kilakoltatási moratóriumhoz, így nem valószínű, hogy néhány lakásnál több kalapács alá kerülne az ősszel. A végrehajtási eljárások természetesen folytatódnak a moratórium feloldása után is, a vezető szerint el is juthat több esetben is az árverésig, de kilakoltatás nem lehet belőlük.

A hírekben mégis hallható kilakoltatásokat Kiss-Kondás Gusztáv szerint összemossák a hivatalos eljárással. Ezeknél ugyanis nem a bírósági végrehajtók, hanem behajtással foglalkozó cégek lakoltatnak ki. Tudni kell azonban, hogy ezek a cégek nem rendelkeznek hivatalos jogosítványokkal, így nem mehetnek be a lakásokba, és nem is költöztethetnek ki senkit, ha az nem akar, csak a végrehajtói kamara szerint ezt sokan nem tudják.

(minap.hu)

Címkék: kilakoltatás fészekrakó minap

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr563057688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása