Pénteken reggel hat órakor végleg befejezték a munkát a miskolci városőrök. Ezzel együtt 52 ember munkahelye szűnt meg.

Mint arról már beszámoltunk: az önkormányzat és a városőrséget üzemeltető Safety Sector Kft. közös megegyezéssel szerződést bontott június 30-val. Az önkormányzat indoka az volt: sokba kerül a fenntartásuk és egyébként sincs a rendőrökéhez hasonló intézkedési jogkörük. Szakonyi Péter, a cég vezetője viszont azt mondta lapunknak: szívesen folytatták volna tevékenységüket, de erre nincs mód. A miértre azonban nem adott választ, mint fogalmazott: az önkormányzattal kötött megállapodás része, hogy az okokat nem fedhetik fel.

Szakonyi Pétert arról is kérdeztük, hogy a hírek szerint az önkormányzat január óta nem fizette ki a biztonsági céget. A cégvezető erre csak annyit mondott: ezt a hírt nem kívánja megerősíteni.

Azt azonban elmondta: pénteken 52 embernek kellett felmondania, akiknek ezáltal kilátástalanná vált a helyzetük. Miskolcon ugyanis nincs a szakmájuknak megfelelő álláslehetőség – hangsúlyozta. Példát is mondott: a közelmúltban egy miskolci cég 20 vagyonőri állást hirdetett meg, erre 450-en jelentkeztek.

Felelősek a közbiztonságért

Arról is beszélt, hogy elsejétől megszűnt az általuk üzemeltetett kék szám is, így nem lesz, ahol a hívásokat fogadhatják. És arról sem tud, hogy több közterület-felügyelő lenne a területen – hangsúlyozta. Felvetésünkre, hogy a lakók majd hívják a rendőrséget, a cégvezető azt mondta: sok olyan eset van, például egy csendháborítás, amelyre sokba kerül rendőrt kiküldeni. Éppen ezért – magyarázta – szükség van arra, hogy az önkormányzat támogasson olyan civil szervezeteket, egyesületeket, amelyek a közbiztonságért felelősek. Lát esélyt arra, hogy később újra lesznek városőrök az Avason? „Nem tudom, de remélem, igen, ha nem is a mi cégünk” – válaszolta.

Inkább külföldre mennek

Koseczky Zsolt a kezdetektől városőr volt, lapunk korábban még járőrözésre is elkísérte. Most egyike annak az 52 embernek, akiknek elsejével megszűnt a munkájuk. Elmondta: van köztük, akinek 8 általánosa van, de vannak diplomások is, de munkát egyikük sem talál. Ezért – folytatta – több, mint a felük azon gondolkodik, hogy elhagyja Magyarországot, külföldön próbál szerencsét. Hangsúlyozta: az 52 munkanélküli, családostul csaknem 150 embert jelent lakáshitellel, kölcsönökkel. Arra kicsi az esély, hogy vagyonőrként máshol el tudnak majd helyezkedni – vélte.     

Azt is elmondta, hogy véleménye szerint a polgárőrség nem tudja majd ellátni az ő feladatukat, hiszen a polgárőröknek, mivel nem kapnak fizetést, nem lehet majd megmondani, hova menjenek, ráadásul éjszaka sincsenek szolgálatban. A rendőr pedig kevés a területen – mondta.

Arra a felvetésünkre, hogy mit tudtak tenni, hiszen intézkedési jogkörük nem volt, elmondta: valóban nem volt, de olyan bejelentés sem volt, amelyre ne mentek volna ki azonnal. Az Avason élők nagy része pozitívan ítélte meg munkájukat, annak ellenére, hogy eleinte fenntartással fogadták őket.

(boon.hu)

Címkék: boon varosorseg

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr623038960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása