Március 22-én, a Víz Világnapján az Avasi Gimnázium tehetségnapot szervezett Magyar Géniusz Projektiroda támogatásával.

A gimnázium minden év március 22-én megemlékezik a tiszta ivóvíz fontosságáról, rendezvényeivel felhívja a figyelmet a környezetvédelem jelentőségére, különös tekintettel a víz tisztaságának megőrzésére. Idén ezen a napon előadásokkal és természettudományos kísérletekkel színesített tehetségnapot tartottak. Ezekre meghívták a környező általános iskolák érdeklődő tanulóit is. Így ezen a napon a gimnázium mintegy 650 diákja mellett még kb.100 érdeklődő is bekapcsolódott a rendezvényekbe.

A gimnázium „Csodák auláját” rendezett be, melyben demonstrátorok segítségével - akik szintén a gimnázium tehetséges, érdeklődő diákjai voltak - egész nap lehetett fizikai és kémiai kísérleteket végezni. Ki-ki az érdeklődésének megfelelő asztalhoz mehetett, ahol egyszerű, de látványos kísérletek sorakoztak. A világnaphoz kapcsolódva mindegyikben szerepelt a víz. Meg lehetett itt ismerkedni a felületi feszültséggel, érdekes szappanhártyákat lehetett varázsolni drótkeretek köré, melyek mindig meghatározott alakot és nagyságot vettek fel. Volt itt a felületi feszültség hirtelen lecsökkentésével haladó „hajó”, hajszálcsöves jelenségek, a felhajtóerőn vagy nyomáskülönbségen alapuló kísérletek bemutatása, színes indikátorok, antocián színváltozása, ami egyszerű cékla illetve vöröskáposztalé kivonatával megvalósítható, az oldhatóság szemléltetése különböző oldószerekben, ugráló vízcseppek és még rengeteg látványos eszköz, kísérlet.

A nap folyamán mintegy húsz érdeklődő, tehetséges tanuló egyedi, érdekes fizikai kísérletekkel versenyzett. Meghívott vendégként részt vett a programban Zsíros László Róbert, az Avasi Gimnázium volt diákja is, akit új Övegesként is emlegetnek, és látványos bemutatóval szórakoztatta a közönséget. A kísérleteket különleges előadások szakították meg. Arday István, az iskola igazgatója „Smoke in the water” címmel tartott előadásában felhívta a figyelmet a vizek sokrétű szerepére, a globális vízkészletet veszélyeztető hatásokra. Pilz Olivér igazgatóhelyettes -„Mint hal a vízben”címmel - az állatok és a víz kapcsolatáról szóló biológiai és fizikai témájú, vetített képes előadásával lepte meg közönséget. Lenyűgözte a hallgatóságot Dombóvári Tibor búvár-természetfotós bemutatója a koralltengerek fantasztikus élővilágáról. Végül Bánfalvi Ágnes, az iskola magyartanára „A víz motívuma József Attila költészetében” címmel az irodalmi mélységekre vágyók tudásszomját elégítette ki az iskola könyvtárában.

(boon.hu)

Címkék: rendezvény kornyezetvedelem boon avasi gimnázium

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr712801560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása