Földhő fűti ezután a Fényit

 2011.03.03. 15:46

Teljesen megújult a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium fűtőrendszere. A több mint 100 millió forintos beruházással korszerű fűtő- és energetikai rendszert kapott az intézmény. A beszerelés befejeződött, mára csak a tereprendezés, a környezet visszaállítása maradt.

fenyihoszi1.jpg

A kivitelezés tavalyi ősszel kezdődött el, s még az év végén be is fejeződött. – A szondák a földben vannak, és már a próbaüzemeltetés is megtörtént. A rendszer beindult és tökéletesen működött – hangsúlyozza Szabó Zsolt műszaki tanácsadó. Jelenleg még láthatóan munkák folynak a helyszínen, ám ezek már csupán arra szolgálnak, hogy a terület a beruházás előtti képet tudja mutatni. – Hivatalosan március végére kell mindent helyreállítani, a munkát végleg befejezni, s eddig úgy tűnik, hogy ez a határidő tartható, ha az időjárás is engedi – fejti ki Szabó Zsolt.

 

A geotermikus fűtés nagy előnye, hogy a föld belső hőjéből származó energiát hasznosítja. Ilyen fűtési módot már az ókorban is használtak, nem szennyezi a környezetet és üzemeltetési költsége kevesebb, mint a hagyományos rendszereké, így a ráfordított összeg hamar megtérül. A gimnáziumi fűtőrendszer költségeinek felét pályázati úton szerezték, a másik felét pedig az iskola fenntartója a Jezsuita Rend biztosította.

 

– A geotermikus fűtőrendszer bruttó 136 millió forintba került, ám fontosnak tartjuk, hogy így az oktatási intézmény fűtési rendszere környezetbaráttá vált amellett, hogy olcsóbbá válik a gimnázium fűtése – mondja Szabó Zsolt.

(minap.hu)

Címkék: pályázat beruházás minap fényi gyula gimnázium

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr352707434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása