Mélyrepülésben az ingatlanárak a megyeszékhelyen – erről szólnak a hírek.
 

Avasi másfélszobás lakásomat már 2 millióért eladnám” – hamarosan ilyen hirdetésekkel is találkozhatunk. Egyelőre ugyan még nem ennyiért kínálják, de előfordult már, hogy mégis ennyiért, azaz a valós érték feléért sikerült túladnia ingatlanján a tulajdonosnak. Az eset az Avasi lakótelep egyik „rosszabbnak számító” környékén történt, ott, ahol a szomszédok „fészekrakós” családok – mondta el lapunknak Szabó István, a Doxabi Zrt. vezérigazgatója. Annak kapcsán kérdeztük őt, hogy a hírek arról szóltak, Miskolcon mélyponton vannak az ingatlanárak. A vezérigazgató a fenti példával próbálta érzékeltetni, hogy a hír igaz.

Megtudtuk: olyannyira igaz, hogy sok évvel ezelőtti árakon lehet ma ingatlanhoz jutni Miskolcon. Szabó István szerint, aki tud, az menekül a rosszabb környékekről, így jóval áron alul adja el a lakását. A kétmillió forintos eladás pont az ő egyik ügyfelével történt – mondta. Hozzátette: sokan azonban nem tudják ennyire levinni a lakásuk árát, hiszen hitel van az ingatlanjukon. Vannak azonban, akik kitartják az árat, de ez csak addig működik, amíg a rezsit ki tudják fizetni – tette hozzá.

15 helyett 8 millió

Pozitívumként mondta el, hogy az ingatlanpiaci mozgás megindult, igaz, gyorsan hozzátette: nem jelentős mértékben. Milyen típusú lakásokat keresnek? A kisebbeket, az olcsóbb családi házakat, amelyeknek a rezsije kevesebb – válaszolta. De a családi házak piacán is tudott mondani extrém esetet: a Szentpéteri kapuban, egy 55 négyzetméteres házat 8 millió forintért adtak el, míg korábban ez 15 milliót ért volna.

Szabó István arra is kitért, hogy az ingatlanpiac pangása országos jelenség, de legrosszabb a helyzet nálunk, itt a legalacsonyabbak az árak.

Azt is megkérdeztük tőle, hogy kik azok, akik most ingatlant vásárolnak? Akik kisebb lakásba szeretnének költözni, mert a jelenlegiben nem tudják kifizetni a rezsit – tudtuk meg. Illetve – folytatta – akinek van egy kis megtakarított pénze és be szeretné fektetni. És érdekességként említette, hogy sok nem miskolci is próbál Miskolcon lakást venni, ahogy fogalmazott: „menekülnek” a településeikről. Az ingatlanpiac fellendítésére mi lenne a megoldás? Szabó István szerint: megfelelő munkahelyek kellenének, megfelelő fizetéssel, valamint megfelelő hitelkonstrukciók. Most ugyanis nehéz felvenni a hiteleket, de az alacsony jövedelmek miatt nem is mernek kölcsönért folyamodni az emberek – vélekedett.

Tömbházakat vennének

Az avasi helyzet kapcsán Szabó István vezérigazgató arról is beszélt, hogy nála külföldi befektetőcsoportok érdeklődtek lakásvásárlási szándékkal. De őket egyben, azaz egész bérháztömbök megvásárlása érdekelte volna – tudtuk meg. Ez azonban a legnehezebb – hangsúlyozta. Egyrészt sokan nem szívesen költöznek el a lakásukból, másrészt az a természetes folyamat, hogy ha megvásárolnak néhány lakást, a többinek felmegy az ára, és úgy már nem éri meg a befektetőnek.

Behúzott fékkel

Szabó Istvánt az építőipar helyzetéről is kérdeztük. Erről sem tudott biztatóbbat mondani, mint az ingatlanpiacról. Saját példán keresztül magyarázta el, hogy menynyire mélyponton van ez a terület is: ezer lakást szerettek volna építeni egy területen, ebből 38-at elkezdtek, de le kellett állítani az építkezést. Ahogy fogalmazott: mindenki behúzta a kéziféket.

a (boon.hu) "menynyire mélyponton van" - helyesírásból elégtelen.

Címkék: szomszédok fészekrakó boon

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr662701403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása