Befejeződött a múlt év decemberében megcsúszott támfal helyreállítása az Avason, a Latabár-soron. A károsodást katasztrófa-jellegűnek minősítették, az önkormányzat a közel 25 milliós helyreállítási összeg 70 százalékos támogatására vis maior pályázatot nyújtott be.

Múlt év december 7-én lakossági bejelentés alapján a katasztrófavédelem, a városi tűzoltóság és a polgármesteri hivatal szakemberei helyszíni szemlét tartottak a történelmi Avason, az úgynevezett Latabár-soron – ismertette az előzményeket Dobos Tímea városházi szóvivő. A Bormúzeum előtti területen, a csapadékos időjárás következtében átnedvesedett talaj miatt megcsúszott a 2006-ban épített vasbeton támfal.


A károsodás miatt a támfal az eredeti helyszínhez képest két méternyire völgy irányba mozdult, a csúszást egyértelműen a korábban kemény állapotú agyagréteg átázása okozta. Az eseményt a szakemberek katasztrófa-jellegűnek minősítették, ezért az önkormányzat vis maior pályázatot nyújtott be, a közel 25 milliós helyreállítási összeg 70 százalékos támogatására – részletezte a szóvivő.

A közbeszerzési eljárást követően a nyertes kivitelező azonnal elkezdte az élet-és balesetveszély elhárítását. A megmozdult támfal mögött ki kellett termelni az átázott anyagot. Helyette terméskövekkel töltötték ki a hátűrt, majd helyreállították a támfal vízelvezető rendszerét, összekötötték és újrabetonozták a két támfal közötti rést, geotextília szűrőréteggel lezárták a feltöltést és helyreállították a korlátsort.

avastamfaldolgoznak.jpg


A kiviteli munkálatok ideje alatt többször felvettük a kapcsolatot az Avasi Borút Egyesülettel, melynek tagjai aggodalmukat fejezték ki a további partfalcsúszásokkal, a közbiztonság és a közlekedés helyzetével kapcsolatban. A fagyok elmúltával az útpályára felhordott földréteget a kivitelező letakarítja, illetve ahol szükséges ott zúzottkővel helyreállítja majd – tette hozzá Dobos Tímea.

(minap.hu)

Kapcsolódó:
Átadták a helyreállított támfalat

Helyreállították az avasi támfalat

Csak ez az egy 25 millió forint

Címkék: video karbantartás építkezés felújítás pincesor földcsuszamlás minap

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr332688286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása