Az avasi lakótelepen élő több tízezer ember kénytelen tűrni, hogy felborítják a kukákat, szétszórják a szemetet, telemocskolják a lépcsőházakat, utat engedve a csótányoknak és a patkányoknak - fakadtak ki többen is azon a miskolci lakossági fórumon, amelynek az elhíresült Fészekrakó-ügy volt a témája. A város fideszes polgármestere nem ígér gyors megoldást - írja a Népszabadság.

http://www.budaiblog.com/budai/wp-content/uploads/2008/05/cigany.jpgA gondok 2007-2008 környékén kezdődtek, amikor a Fészekrakó program és a használt lakásokra vonatkozó félszocpol segítségével körülbelül 200 család költözött be a lakótelepre a Miskolchoz közeli, elszegényedett kistelepülésekről (pl.: Ongáról, Gesztelyről, Halmajról). Az avasi paneleket megvásárló családok a gyerekeik után járó (fél)szocpol támogatást önrészként felhasználva lakáshitelt vettek fel, amelyből a gyanú szerint az ügyintézést segítő banki dolgozók és az ügyvédek is részesültek.

 

 

Vállalkozók és munkaadók is részt vettek a nagyszabású csalásban, ők "papíron" alkalmazták a kölcsönfelvevőket, rendszeres jövedelmet igazoltak nekik, mivel ennek hiányába a bank aligha adott volna hitelt. 160 lakást szereztek meg ilyen módon, a kárérték meghaladja a 1,5 milliárd forintot. Csalás és okirathamisítás miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság indított vizsgálatot, az ügynek már több mint kétszáz gyanúsítottja van.

Az Avason az új lakók beköltözésével felborult az addigi, viszonylagos nyugalom. A miskolci önkormányzat Káli Sándor korábbi miskolci polgármester javaslatára 100 millió forintot különített el arra, hogy megvásárolják azokat az avasi lakásokat, amelyeket a bentlakók tartozásai miatt elárvereznek. 15 ingatlant már meg is vettek: ezek közül néhányba rendőrök költöztek, de több lakás az elmúlt hónapokban felújításra várva üresen állt.

De csak eddig, mert a hideg téli napokban a lezárt lakások egy részébe visszaköltöztek a korábbi lakók. "Legalább 25-en laknak újra a szomszédunkban, egy olyan lakásban, amit korábban is ez a család használt. Akkor még csak tízen éltek a kétszobás panelben, most viszont több mint kétszer ennyien tértek vissza" - mondta az avasi állapotokról rendezett lakossági fórumon egy középkorú férfi. Az érintettek továbbra sem fizetik a rezsit és a közös költséget, így a társasházak egyre nagyobb adósságot halmoznak. Volt, ahol több hétre kikapcsolták az áramot, nem működött a lift sem, a kisgyerekes anyukák, idősek kénytelenek voltak gyalog felmászni a hetedik, nyolcadik emeletre. A lakások eladhatatlanná váltak.

"A rendőrség nem tud arról, hogy önkormányzati tulajdonban lévő lakásokba önkényesen beköltöztek volna családok" - mondta a lapnak Dobi Tamás, a Borsod megyei rendőrfőkapitányság sajtószóvivő-helyettese. Ez esetben a lakók bejelentésére intézkedtek volna, de ilyen jelzést nem kaptak.

Néhány névtelenséget kérő lakó viszont elárulta, hogy mi is történt valójában:

"Nyáron, a jó időben egyes családok visszamentek a régi falujukba, és most, hogy hideg van, visszajöttek, és "hálából" magukkal hozták az őket nyáron befogadó rokonokat is" - panaszolta egy elkeseredett asszony.

"A Fészekrakó-ügy megoldása nem megy egyik napról a másikra, nem arról van szó, hogy megfogunk több tucat embert, kiemeljük a mostani lakóhelyéről, majd becsukjuk utánuk az ajtót, és akkor minden rendben lesz" - mondta Kriza Ákos, Miskolc fideszes polgármestere. Szerinte először azokat a jogszabályokat kell megalkotni, amelyek lehetővé teszik, hogy az együttélésre képtelen embereket elköltöztessék - ez azonban újabb problémát vet fel, hisz a lakhatásukról ez esetben is gondoskodni kell.

(északhírnök.hu)

 

Címkék: közösség szomszédok közbiztonság varosorseg északhírnök

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr322484170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása