Fekete árusok az Avason

 2010.07.23. 00:33

Avasi olvasóinktól több panasz is érkezett szerkesztőségünkbe, hogy a II. ütemben lévő, Posta melletti téren sokakat zavarnak az illegálisan papucsot, pólót és egyéb kacatokat kínáló árusok. Pedig a piacot kifejezetten az őstermelők számára üzemelteti a város.

Vannak őstermelők is a piac területén, akik legálisan árulnak zöldséget-gyümölcsöt, amit a kiskertekben megtermelnek. Azonban megjelentek a papucsot, pólót és egyéb portékát árulók is, akik viszont már nem teljesen törvényszerűen vannak jelen, hiszen nem őstermelők, és gyakran az eladásra kínált termékkel is hibádzik valami – leggyakrabban az, hogy „elfelejtettek” jövedéki adót fizetni utána. A klasszikus kofák arra panaszkodnak, hogy kiszorítják őket a területről, míg a járókelők és a környéken élők arra, hogy hangosak az árusok és koszt hagynak maguk után. A járókelők hiányolják a tisztaságot és a rendet, de szeretnének több virágot is látni a piac mellett, bár azt az egyik általunk megkérdezett hölgy megemlítette: gyakran látni utcaseprőket az utcákon.

avaspiac1.jpg

Az egyik, neve elhallgatását kérő Szentgyörgy utcai idős lakos szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy szemetet hagynak maguk után az árusok, ráadásul a reggeli órákban hangoskodnak is egymással, zavarják a nyugalmat. Gond az is, hogy nem a kijelölt placcon, hanem tér előtti járdaszakon árulják a zöldséget-gyümölcsöt-virágot, zavarva a gyalogosok közlekedését is. A másik probléma viszont az, hogy már februárban megjelentek itt egyes csoportok, akik feketén árultak téli sapkát, ruhaneműket, most nyáron pedig papucsot, rövid ujjú pólót, egyebeket. „Semmi szükség nincs erre, rontják a városképet, illegálisan vannak itt, ráadásul koszt hagynak maguk után” – tette hozzá az idős hölgy.

A városrész rendőr-őrsét is megkerestük, ahol azonban érdemben nem tudtak nyilatkozni, mindössze annyit árultak el, hogy gyakorlatilag nem tudnak mit tenni a „fekete árusokkal” hiszen a közterületesek hatásköre ez, akik pedig gyakran razziáznak a területen, és küldik el, illetve bírságolják meg a nem szabályosan áruló kereskedőket. Azt azonban megtudtuk, hogy javult a közbiztonság az elmúlt hónapokban, a lakás-betörések és a gépjármű elleni bűncselekmények száma jelentősen csökkent. A hangoskodók miatt sokszor kimennek a rendőrök, azonban nem minden esetben valós a riasztás, sokszor komolytalan, vagy pedig szimplán rosszindulatú bejelentés- mondták a rendőrőrsön.

avaspiac2.jpg

– A VPOP feladatkörébe tartozik az engedély nélkül, feketén, gyakran lopott áruval kereskedő árusok megbírságolása, adott területről elzavarása. Miskolcon két egység – a járőr alosztály és a jövedéki alosztály – dolgozói végeznek ellenőrzést, minden nap többször is a Búza-téren, heti háromszor pedig az Avason, a Posta melletti kispiacon is razziáznak. A közterület-felügyelőkkel, polgárőrökkel, rendőrökkel közösen összehangolt akciókra fog sor kerülni, hogy az érintett városrészekben végleg eltűnjenek a zugárusok. Erre azért is szükség van, mert például az Avas II.-es ütemben a hamis cigaretta-árusításból eredő törvénysértések július folyamán 10 fölé emelkedtek, a korábbi havi 6-8-as arányhoz képest ez figyelmeztető emelkedés – nyilatkozta hírportálunknak Csótó Adrián őrnagy, parancsnok-helyettes.

(minap.hu)

Címkék: razzia közterületesek minap

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr462169919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása