Ezzel kapcsolatban a vészharangot néhány nappal ezelőtt az Avasi Borút Egyesület kongatta meg, Cseh László önkormányzati képviselő pedig sajtótájékoztatón mondta el, az együttélés elemi szabályaira is fittyet hányó családok – vélhetően – illegálisan feltörnek egy-egy borházat, és beköltöznek. Mivel ezeket a borházakat nem tartós ott élésre építették, sokszor a legelemibb közművek is hiányoznak. Cseh László elmondta munkatársunknak: a Hideg soron és a Nagyavas felsősor környékén laknak olyan családok, akik életvitelükkel veszélyeztetik a történelmi Avast, erről árulkodik az is, hogy megszaporodtak a lopások, borház-feltörések is a területen. Cseh László attól tart, hogy ez a környék is Lyukóvölgy sorsára jut.

Ildikó édesanyja ide, a történelmi Avasra jött férjhez ötvenkét évvel ezelőtt, ő maga is itt nőtt fel ezeken az utcákon, de – mint mondta – a maihoz hasonló állapotokkal soha nem találkozott. Évekig innen távol élt, de most kénytelen volt visszaköltözni szülőházába, mert félti édesanyját, akivel szemben a környező utcákban lakó temérdek gyerek és szüleik nem hogy a minimálisan elvárható udvariasságot nem tanúsítják, de már az is előfordult, hogy fellökték. Ildikó egyedül el sem meri engedni a boltba idős, törékeny édesanyját, mert attól tart, hogy kirabolják, bántalmazzák. Eddig – szerencsére – csak verbális inzultus érte őket a néhány házzal távolabb lakó „szomszédok” részéről – de az szinte naponta.

– Két napja elég nagy a csend – summázta tapasztalatait Ildikó. – Rendőröket, városőröket is láttunk ide feljönni az utóbbi időben, így most nem nagyon mozognak.

Két, egykor fehér homlokzatú ház áll a kanyarban egymás mellett, előtte két férfi és egy nő pihente ki éppen az üldözés fáradalmait; amikor percekkel korábban meglátták a motoros postást, emelkedőn felfelé kergették egy darabig, hátha hozott valamit. Csak felületesen álltak szóba munkatársunkkal – két „Mátyás” nyitotta volna meg a szájukat, mert hát valamiből enni kell adni a gyerekeknek... Úgy ítéltük meg, ha hajzselére telik, a kenyérgondok sem lehetnek annyira nyomasztóak, így nem szálltunk be a családi költségvetésbe. Kiderült, a két férfi a házbelieknek rokona, maguk is laktak itt egy „rövid” ideig. A kiabálásukra számos légy társaságában előjött a házból egy idősebb férfi, Putyi bácsi, de ő is kerülte a nyilvánosságot. Sietett vissza a házba, mert éppen akkor tette oda az ételt, félt, hogy leég, mielőtt azonban újabb légyrajt engedett volna a szabadba, azt mondta: ő megvette ezt a házat, már öt éve él ott a családjával.

Cseh László szerint többek között éppen ezt kell ellenőriznie a közterület-felügyelet, a hatósági osztály és a városőrség tagjainak: milyen jogcímen és hányan élnek a házban, hogy jutottak hozzá? Miskolcon létezik egy Együttélési Kódex, a hatóságnak azt kell ellenőrizniük, ezt betartják-e a borházakban élők. Ha máshogy nem megy, folyamatos „zaklatással” kell rávenni az összeférhetetleneket, hogy vagy változtassanak életmódjukon vagy költözzenek máshová.

(boon.hu)