Sikló az Avas-tetőre

 2010.04.21. 21:07

Kötöttpályás közösségi közlekedés – sikló – létesítését tervezi Miskolc város önkormányzata a Papszer és az Avasi kilátó között. A beruházás költségét a város pályázaton szeretné elnyerni.

Dr. Simon Gábor, belvárosi biztos szerint nem újkeletű ötletről van szó, hiszen már száz évvel ezelőtt is felvetődött. Többféle megoldást is megvizsgáltak, négyféle technikai megoldás került képbe, melyből végül a siklót választották. A Papszer 2. mellett lehet az alsó végállomása, egy közbülső állomás a Latabár síremléknél és a felső végállomás a kilátó keleti oldalánál.
Dr. Simon Gábor megjegyezte, a belváros fejlesztés egyes ütemében a Papszer 2. alatti rendészeti központ, a Szinva parti sétányok, a főtér, az Avasi temető körbekerítése valósul meg, míg a kettes ütemben megújul a kilátó, családi szabadidős- kulturális park épül, megújulnak a Kis-Avas utcái, a sikló pedig ezeket összekötné. Bár turisztikai célú beruházás is, de közösségi közlekedési eszköz is, így a Közlekedési Operatív Program keretében szeretne a város pályázni a fejlesztésre. Ha a költség-haszon elemzés jó eredménnyel zárul, akkor akár száz százalékos támogatást is el lehet nyerni, az 1.8 milliárdos beruházásra.

siklosajtaj.jpg

Az elképzelések szerint a tervezett jármű kocsiszekrénye ötven embert fogadna be, szállítókapacitása ötszáz ember óránként. A pálya hossza 272 méter lenne, 53 méter szintkülönbséggel.
Káli Sándor polgármester szerint a miskolciak régi álma teljesülhet az Avasi sikló megvalósításával. A turisztikai hasznosítás mellett fontos az is, hogy két perc alatt juthat el valaki az Avas-tetőről a belvárosba majd. A kilátó mellett pedig buszmegálló épül, így összekötik a közösségi közlekedést ebben az irányban.

A tervek szerint a siklót – melyből egyébként csupán egy van az országban – villamos bérlettel, illetve menetjeggyel lehet majd igénybe venni. A közgyűlés rövidesen dönthet a támogatásáról, aztán az újonnan felálló kormánynak kell majd áldását adnia rá, és utána lehet benyújtani a pályázatot.

(minap.hu)

Kapcsolódó:
- Tanulmány: Siklóval az Avasra
- "Ferde villamost" a kilátóhoz?
- Sikló megy majd az Avasra?

 


Nagyobb térképre váltás

Címkék: kampány video kilátó képviselő minap

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr41941072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miről van itt nagybasz0 2010.04.23. 23:24:40

Tessenek szíves lenni megbaszódni, és még finom voltam!!
süti beállítások módosítása